Zdroj: http://www.socharsky-zpravodaj.cz/index.php?a=2019/tlusta-cara  •  Vydáno: 5.3.2019 18:06  •  Autor: Michal Blažek

Tlustá čára

Tlustá čára

Akce (patrně Patrika Krásného) „Mucholapky“. 

Přítomní byli vyzváni, aby na ně nalepili věci z kapes. 

Konec 70. let, Hynkův dvůr.

To, že R. Krauss píše, že v 60. letech měli konceptualisté a minimalisté udělat tlustou čáru za minulostí umění, tak i když to proklamovali, nestalo se tomu tak. Kunsthistorici a většina „ne-umělců“ se podvolila a začlenila se do uměnovědného provozu.

U nás, se zpožděním, si z odmítnutí umění udělali koryta na školách, které slovo umění mají v názvu. Nutno dodat, že s dostatečnou prodlevou, aby se jejich produkce (konceptuální) dala nazvat výlučně akademickou pro opakovaná klišé. Jak se může vyučovat něco, co nemá název? Kde je hranice mezi sochou a ne-sochou? Je to ne-krajina, ne-architektura či ne-hmotná socha? Martina Navrátilová, tenistka, měla hranici, která byla pro většinu dříve nepředstavitelná. Ale nyní, za tou hranicí, jsou další sportovkyně (trans gender), takže Navrátilová se stala konzervativní zpátečnicí... Hranice, zdá se, je u každého jiná – ale je. Kde ji máte vy? Na AVU a UMPRUM je zakázáno zpochybňování zpochybňování a pak už jenom zpochybňování rektora, který odvozuje svou legitimitu od prezidenta Zemana, a který si je vědom způsobu, jak lze lehce zmanipulovat senát pro rektorský puč a tak vytvořil ryze osobní institut – Disciplinární komisi, která je podřízena pouze jemu, a která může na členy senátu sbírat kompromitující materiály a držet ho tak na uzdě. Jeho vůle k prosazení svého (hlavní náplň Vaňkova ateliéru) + pretoriánská garda = prastarý fašistický algoritmus. Najmenovaní členové disciplinární komise k členství (kromě Dopitové) přišli asi jako slepí k houslím. Budou se potom možná divit, co budou muset podepisovat. První úkol dostala odhalit organizovanou skupinu studentek specializujících se na svádění profesorů. Její činnost byla sice utlumena nuceným odchodem některých potentních pedagogů, nicméně nebyla úplně vymýcena. Rektorát proto preferuje při konkurzech na pedagogická místa vedoucích a asistentů buď přímo manželata, nebo alespoň partnerata.

AVU UMPRUM všichni jste pokrytci. Knížák vám ukázal cestu k post-maloměšťáctví. Měli jste si v nějaké jeskyni pořádat svoje akce a ne podlým pučem ovládnout uměleckou instituci postavenou pro sochařství a malířství. Zachránilo by vás, kdybyste odtáhli na Žižkovské nádraží nebo do Pragovky a tam zpytovali svědomí. Zdiskreditovaní jste od hlavy až k patě. Lačníte po titulech a funkcích jako snad nikdo v historii a jste schopni pomazat hovnama i čistého Witmanna.